På rejse med Grundtvig

5.-6. klasse
Kristendomskundskab og historie

Få har som N.F.S. Grundtvig præget det danske samfunds forståelse af demokrati, skole og kirke.
I 2022 er det 150 år siden Grundtvig døde, men alligevel findes der stadig ”aftryk” af hans tanker, når vi taler om folkeskole, folkekirke og folketing. De tre organisationers fælles forstavelse ’folke’, understreger en vigtig pointe i Grundtvigs menneske- og samfundsanskuelser: Det folkelige er det, som binder os sammen trods vores forskelligheder.

I projektet møder eleverne Grundtvig gennem en tegneserie. To børn finder en ældre mand på en bænk foran Aarhus Domkirke. Undervejs går det op for børnene, at manden er den præst og salmedigter, som kaldes Grundtvig. Sammen med børnene besøger Grundtvig tre steder, hvor han i sit liv har sat aftryk, og hvor vi stadig i dag kan se hans spor. Ved hjælp af medfølgende dialogkort samles der op på tegneseriens indhold.

Projektet understøtter elevernes historiske bevidsthed. Det gøres via en kuffert, som indeholder genstande fra en grundtvigsk arv; en salmebog, en stemmeseddel og en fortælling fra nordisk mytologi. I samme kuffert skal eleverne give Grundtvig noget tilbage, som karakteriserer deres liv og fællesskab med hinanden i nutidens samfund.
Formålet er, at eleverne får et elementært kendskab til Grundtvig og hans betydning for det nutidige samfund.
Læreren skaffer selv en kuffert og en salmebog.

Materialet indeholder:
Lærervejledning
Klassesæt af tegneserien ”På rejse med Grundtvig”
Adgang til hjemmeside med små film og dialogkort