Den sidste have

”Den sidste have” er målrettet 0.-3. klasses elever, og handler om kirkegården og de mange symboler og ritualer, som knytter sig hertil. Centralt i forløbet er en kirkegårdsvandring på den lokale kirkegård, hvor eleverne bl.a. erfarer, hvordan en begravelse helt konkret foregår, og hvilken betydning en kirkegård kan have for de efterladte.

Under rundvisningen på kirkegården kan der f.eks. være fokus på forskellige gravstedstyper. Eleverne hører om de forberedelser, der går forud for en begravelse og om, hvordan begravelsen foregår. Herefter skal eleverne på symboljagt på kirkegården.

Kirkegården er et sted for ro og eftertanke. Derfor skal besøget selvfølgelig også foregå i respekt for kirkegårdens særpræg, og ikke mindst de andre gæster på kirkegården.

Til projektet er der udarbejdet differentierede elevhæfter for 0.-1. klasse og 2.-3. klasse til download. Disse hæfter giver nogle eksempler på forskellige symboler fra gravsteder. De fleste symboler er hentet fra den kristne kulturkreds, men der er også eksempler på ikke religiøse symboler.

Dette projekt handler ikke om sorg, men om de handlinger, symboler og ritualer, der knytter sig til et dødsfald.